Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Συνειδητοί Ονειροναύτες


Ξεκινώντας από τον Castaneda και την "Τέχνη των ονείρων", ο κόσμος περιγράφεται σαν ένα κρεμμύδι το οποίο έχει άπειρα στρώματα το ένα μέσα στο άλλο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε πιαστεί σε ένα από αυτά τα στρώματα και επισκεπτόμαστε τα υπόλοιπα μέσα από τα όνειρα...

Τα όνειρα σύμφωνα με τους Τολτέκους και την τολτέκικη φιλοσοφία, που βλέπουν τους ανθρώπους ως φωτεινά κουκούλια με ένα φωτεινό σημείο αντίληψης (το "σημείο συναρμογής") πίσω από τη δεξιά ωμοπλάτη, αποτελούν άλλες πραγματικότητες για τις οποίες ευθύνονται οι μετατοπίσεις του σημείου συναρμογής σε άλλες θέσεις.

Υπάρχουν ακόμη οι ψυχολόγοι του βάθους που υποστηρίζουν ότι τα όνειρα είναι η κάθοδος στη "χώρα των Νεκρών" (James Hillman), ενώ σύγχρονοι Σαμάνοι (βλ. Robert Moss - Dreamgates "Ονειροπύλες") χρησιμοποιούν τα όνειρα για πρόσβαση σε άλλους κόσμους και άντληση γνώσης από αυτούς . Το κοινό στις δύο περιπτώσεις, είναι ότι ο Μορφέας, θεωρείται αδερφός του Άδη και το όνειρο αντιμετωπίζεται σαν μια "πρόβα θανάτου". O Robert Moss δηλώνει ότι ερχόμαστε από την χώρα του "Ονειρέματος" (Dreaming) και με το θάνατο μας επιστρέφουμε σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, πως μπορούμε να γίνουμε συνειδητοί και να σταθεροποιήσουμε το σημείο συναρμογής σε μια συγκεκριμένη θέση ενόσω είμαστε μέσα στο "ονείρεμα";

Ο Castaneda προτείνει την άσκηση των χεριών. Με σκληρή πειθαρχία θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι την επόμενη φορά που θα ονειρευτούμε, θα έχουμε την πρόθεση και θα δούμε τα χέρια μας με τη θέληση μας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, πιο ήπιες ασκήσεις από ερευνητές του "διαυγούς ονειρέματος" όπως αλλιώς αποκαλείται στη βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα ο Stephen Laberge, προτείνει τον έλεγχο της πραγματικότητας. Πολλές φορές μέσα στην ημέρα, και με συνειδητή ειλικρίνεια και πρόθεση, εξετάζω το ενδεχόμενο να είμαι μέσα σε όνειρο. Αυτή η ερώτηση, μετά από εξάσκηση, μεταφέρεται μέσα στα όνειρα και μπορεί πραγματικά να με κάνει συνειδητό μέσα στο όνειρο. Στο όνειρο μπορώ να πετάξω, οι μορφές και οι τόποι αλλάζουν, ενώ π.χ. τα γράμματα σε μια πινακίδα είναι θολά και αν προσπαθήσω να τα διαβάσω με μεγάλη ευκρίνεια αλλάζουν και γίνονται κάτι άλλο. Οπότε αξίζει να αναρωτιέται κανείς... "Μήπως ονειρεύομαι;"

Μια επέκταση της προηγούμενης πρακτικής, είναι να αναρωτηθώ "μήπως ονειρεύομαι" με τη χρήση συγκεκριμένων στόχων. Π.χ. κατά τη διάρκεια της ημέρας, όποτε ακούω γέλιο να σκέφτομαι αν ονειρεύομαι. Ή όποτε νιώσω πόνο, να σκεφτώ αν ονειρεύομαι.

Ακόμη μια άσκηση είναι ο έλεγχος της μύτης! Τραβήξτε τη μύτη σας... Μεγαλώνει; Τότε είτε είστε ο Πινόκιο είτε... ονειρεύεστε! (ή αν συμβαίνει το δεύτερο, μπορεί να ισχύει και το πρώτο!)

Στο δρόμο του συνειδητού ονειρέματος, βοηθάει πολύ το ονειρολόγιο. Προσωπικά, κρατώ ξεχωριστά ένα τετράδιο για χρήση ως ονειρολόγιο δίπλα στο κρεβάτι (μην ξεχνάτε το στυλό). Όταν ξυπνάω, προσέχω να μην κάνω έντονες κινήσεις γιατί το όνειρο είναι "πτητικό" και μπορεί να εξαφανιστεί. Αν δεν θέλω να χάσω τον ύπνο γράφω κάποιες λέξεις έστω στο ονειρολόγιο και συμπληρώνω ολόκληρο το όνειρο, το επόμενο πρωί.

Πρακτική οδηγία: Λήψη της βιταμίνης Β6, μισή ώρα πριν τον ύπνο, ενισχύει τα όνειρα και τη διαύγεια τους!

Τι είναι όμως η πραγματικότητα;
Πόσο συνειδητοί είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και τελικά, πόσο βαθύ είναι το Matrix που αποκαλούμε "πραγματικότητα";
Μήπως όντως ζούμε σε ένα όνειρο (και αν ναι, είναι το όνειρο που θέλουμε να ζούμε);
Και μήπως μπορούμε να επηρρεάσουμε την εξέλιξή του, όπως μας υποδεικνύει περίτρανα η κβαντομηχανική;

Ο παρατηρητής επηρρεάζει το παρατηρούμενο! Αυτό δε γίνεται στα όνειρα; Και αυτό δεν υποστηρίζει η κβαντομηχανική;

Ατόφιος

10 σχόλια:

Iptamenos Ollandos είπε...

Καλησπέρα Ατόφιε,

Ωραίες οι απορίες σου! και σαφώς μπορούμε να επηρρεάσουμε το όνειρο, θα έλεγα ότι το κάνουμε συνέχεια αλλά δυστυχώς μάλλον ασυνείδητα τις περισσότερες φορές.
Καλή και η άσκηση του "μήπως ονειρεύομαι" όταν δεν κοιμόμαστε...

Δεν ξέρω αν είδες την ανάρτηση, από το βιβλίο που εσύ κάποτε μου είχες χαρίσει...
Πολύ σχετικό με το θέμα σου...
http://sobaresapopseis.blogspot.com/2009/03/blog-post_24.html

alchemist είπε...

Η Ονειροναυτική εκστρατεία βλέπω συνεχίζεται και διαδικτυακά!! Μπράβο Ατόφιε!
Ίσως συμμετάσχεις κι εσύ Ιπτάμενε Ολλανδέ σε μια από τις μελλοντικές μας εκστρατείες, τι λες?

Ατόφιος είπε...

Και ω τι σύμπτωση Ιπτάμενε Ολλανδέ, σε έβλεπα στο όνειρο μου χθες...!

Και σήμερα έκανα και τις προμήθειες της βιταμίνης Β6 ;)

Ευχαριστώ alchemist!

Θα διαβάσω την ανάρτηση προσεκτικά Ιπτάμενε Ολλανδέ!

Iptamenos Ollandos είπε...

@Alchemist

Θα ήταν τιμή μου!


@Ατόφιος

Για την βιταμίνη Β6 δεν το ήξερα. Αλλά από προσωπική εμπειρία βοηθάει πολύ η ρίζα βαλεριάνα. Αλλά αν και θεωρητικά ακίνδυνη, πριν το δοκιμάσει κανένας ας ψάξει πρώτα να βρει που χρησιμοποιείται...

alchemist είπε...

Πολλές είναι οι ουσίες που βοηθάνε στο Ονείρεμα, αλλά ας μην πάμε στις "σκληρές" τέτοιες. Η Β6 είναι άκακη χωρίς να υπάρχει ακόμα σαφής τρόπος λειτουργίας της σε σχέση με το θέμα. Μια άλλη είναι η Calea Zacatechichi ή αλλιώς Ονειρόχορτο από τους Μεξικάνους. Πίνεται σαν τσάϊ ή/και καπνίζεται. Θα πρέπει όμως κανείς να είναι προσεκτικός με όλα τούτα. Το βασικότερο είναι η δόμηση μιας συνειδησιακής κατάστασης τέτοιας που να μπορεί κανείς να μπει στον ονειρόκοσμο. Κι αυτό χρειάζεται πολύ προσωπική εργασία πάνω στον τομέα της Συνειδητότητας. Ο πυρήνας είναι ενδοψυχικός κι έχει να κάνει με τις εσωτερικού τύπου επεξεργασίες παρά με απλή εμπειρία εξωαισθητηριακών φαινομένων. Πέρα από τα φαινόμενα και πέρα από το "εγώ" που συνήθως καρπούται τις προσπάθειες υπάρχει ο βαθύτερος Πυρήνας που χρειάζεται ναρθεί στο Φως.

Iptamenos Ollandos είπε...

A Dream Within A Dream

Take this kiss upon the brow!
And, in parting from you now,
Thus much let me avow-
You are not wrong, who deem
That my days have been a dream;
Yet if hope has flown away
In a night, or in a day,
In a vision, or in none,
Is it therefore the less gone?
All that we see or seem
Is but a dream within a dream.

I stand amid the roar
Of a surf-tormented shore,
And I hold within my hand
Grains of the golden sand-
How few! yet how they creep
Through my fingers to the deep,
While I weep- while I weep!
O God! can I not grasp
Them with a tighter clasp?
O God! can I not save
One from the pitiless wave?
Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Edgar Allan Poe

alchemist είπε...

Indeed my friend! Indeed......

Ανώνυμος είπε...

Ωραιο σαν ιδεα το συνειδητο ονειρεμα αλλα δυσκολο στην πραξη απο την στιγμη που χρειαζονται τεραστια αποθεματα ενεργειας.
Μπορουμε να καθαρισουμε ολα τα παρασιτα και να αποκτησουμε προσβαση σε αυτο το αποθεμα?Οσο υποβοσκει μια διαρκης ανησυχια
και ενας διαρκης φοβος για το μελλον μαλλον οχι.
Οαο αρχιζει ομως και παγιωνεται μια σιγουρια μια βεβαιοτητα (καθως πλησιαζουμε τον πυρηνα),οτι ολα βαινουν καλως και ειναι μεσα στο παιχνιδι της ζωης, τοτε ολα μπορουν να συμβουν.
Μεχρι τοτε απλα θα ονειρευομαστε.

Χαιρομαι που το μπλοκ παραμενει σταθερο στο θεμα που ξεκινησε (ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ)αν και κατα διαστηματα παραμυθιαζεται και αποπροσανατολιζεται ευτυχως προσωρινα.

ΑΙΡΕΤΙΚΟς

Self Knowledge είπε...

Ωραίο Ατόφιε!
Καινούργια αντίληψη για τις δυνατότητες του ανθρώπου
προσιτή πλέον
αν και έρχεται από πολύ παλιά!
Ίσως να ονειρευτούμε όλοι μαζί ένα κοινό όνειρο στην νέα Ονειροναυτική εκστρατεία!
Καλό μεσημέρι!
Αστραία

Ανώνυμος είπε...

Είναι η δεύτερη φορά που σχολιάζω κάποιο θέμα από blog γι αυτό και δεν κατάφερα - πολυασχολήθηκα με το πώς δεν θα βγει το σχόλιό μου από κάποιο ανώνυμο άτομο. Λοιπόν, ονομάζομαι Μαρία και εδώ και λίγο καιρό ψάχνω για ελληνικούς τίτλους βιβλίων (μεταφρασμένα ή ο συγγραφέας να είναι Έλληνας) ή έστω ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων (στην αγγλική γλώσσα) από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους τα οποία να ασχολούνται ή/και να είναι οδηγοί πρακτικής για τα ενσεινήδητα όνειρα. Έχω διαβάσει τρία από τα βιβλία του Castaneda, ωστόσο δεν με εκφράζει η άποψη/εμπειρία του καθόσον εμπλέκονται παραισθησιογόνες ουσίες.
Καμιά ιδέα κανείς; ....
Ευχαριστώ από καρδιάς,
ναμαστέ!

Velvet Revolution