Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009


ΑΝΑΠΝΟΗ


Ότι η αναπνοή σημαίνει ζωή το γνωρίζουμε. Επίσης γνωρίζουμε πολλά, και για την λειτουργία της. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα τα οποία μας είναι τελείως άγνωστα και τα οποία αρχίζουν τώρα, να γίνονται σιγά σιγά γνωστά.
Έχουν σχέση με τον χειρισμό της, ο δε χειρισμός της πάλι έχει σχέση με το ενεργειακό κομμάτι του ανθρώπου, οπότε φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για χειρισμό ενέργειας.
Δύο λέξεις που πάντα έκρυβαν και κρύβουν μυστικά.
Ο διαφορετικός τρόπος χειρισμού της μας δίνει και ανάλογα αποτελέσματα.
Έτσι άλλο ρυθμό έχουμε όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε μυαλό και συνασθήματα, άλλο όταν πάμε για γέννα και άλλο όταν αναζητούμε ενέργεια και δύναμη.
Για να μάθεις να χειρίζεσαι όμως κάτι, ό,τι και να είναι αυτό, πρέπει πρώτα να ασχοληθείς μαζί του. Πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο. Πρέπει να το " σπουδάσεις " .
Θα πρέπει να έχεις αποκτήσει την ικανότητα να θυμάσαι,να παρατηρείς, να παραφυλάς.
Αν μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό,το πιθανότερο είναι οτι θα βλέπαμε,μια αναπνοή, χαοτική, ρυχή, χωρίς ρυθμό, η οποία ακολουθεί τον χαοτικό τρόπο σκέψεως, συναισθημάτων και γενικά όλης της ζωής μας.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτό το χάος, θα λέγαμε οτι υπάρχουν δύο δρόμοι για να το πετύχουμε.
Ή αρχίζουμε να βάζουμε την ζωή μας σε τάξη, οργάνωση -ο καθένας δίνει εδώ την ερμηνεία του- οπότε στην διάρκεια, θα μπει σε τάξη μέχρι κάποιο βαθμό και η αναπνοή.
Η ξεκινάμε αντίστροφα. Αφιερώνουμε κάποιο διάστημα στην παρατήρησή της με σκοπό, αποκλειστικά και μόνο, να εγκαταστήσουμε ένα νέο τρόπο, ο οποίος να περιέχει μέσα του ρυθμό.
Ένα καλό επίπεδο είναι όταν καταφέρνουμε και πετυχαίνουμε αναπνοή ύπνου,σε αρκετά διαστήματα μέσα στην καθημερινότητα μας.
Τα υπόλοιπα καλά έρχονται στην διάρκεια.
Ο εκνευρισμός και κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα δεν μπορούν να αντέξουν σε μια ρυθμική και μόνο ρυθμική αναπνοή.Μόνο όταν σπάει αυτός ο ρυθμός καταφέρνουν και αποκτούν πρόσβαση.
Στις πολεμικές τέχνες, που ένας κρυπτόμενος σκοπός τους είναι η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση, η αναπνοή κατέχει βασικό ρόλο.
Οι μεγάλοι αθλητές ότι και να είναι αυτοί, έχουνε μάθει, και μπορούν να κοντρολάρουν την αναπνοή τους. Δεν μπορείς να είσαι μεγάλος αθλητής αν δεν έχεις έλεγχο στην αναπνοή σου.
Αν μπορούσαμε να ασχοληθούμε μαζί της όπως και με κάθε άλλο είδος γυμναστικής,μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα,θα βλέπαμε πολύ χειροπιαστά αποτελέσματα.
Εμείς όμως, είτε επειδή δεν γνωρίζουμε,είτε επειδή δεν θυμόμαστε, η επειδή δεν έχουμε χρόνο, δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί της, με αποτέλεσμα αυτή να συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα και εμείς να γεμιζουμε δηλητήρια.
Το θέμα αναπνοή και δύναμη είναι απο μόνο του ΘΕΜΑ
και το αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

Και ίσως η αναπνοή να είναι η σύνδεσή μας με τον ρυθμό, και μέσω του ρυθμού με το Σύμπαν.
Είναι τυχαίο ότι το Big Bang το λένε και "Μεγάλη Αναπνοή";
Κι αυτό με τη σειρά του, μας παραπέμπει σε μια άλλη λειτουργία της αναπνοής, που κατά την εσωτερική φιλοσοφία, είναι η δημιουργική λειτουργία.
Υποσυνείδητα, όλοι χρησιμοποιούμε την αναπνοή ΚΑΙ με αυτόν τον τρόπο, ζωογονώντας εικόνες, ιδέες, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες, εμμονές, συναισθήματα.
Αλλάζοντας τον τρόπο της αναπνοής μας αλλά και συνειδητοποιώντας αυτή τη δημιουργική λειτουργία, μήπως θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε, να συντονίσουμε και να επιτύχουμε αρμονική συνεργασία της προσωπικότητάς μας με το βαθύτερο Είναι μας;
Ας προσέξουμε αυτοπαρατηρούμενοι, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ με την αναπνοή μας....

ΑΝ : αναζητώ - Α : κέντρο καρδιάς - ΠΝΟΗ : ζωή
ΑΝαζητώντας το κέντρο της καρδιάς περπάτησα σε δρόμους, μια μέρα κοίταξα τον ουρανό και νιώθοντας χαμένη, φώναξα με όλη μου τη δύναμη ΑΑΑΑΑΑ........μέχρι που κόπηκε η ΠΝΟΗ.
Ο χρόνος σταμάτησε.... τίποτα ..... κενό
Και ξαφνικά σα να με έσπρωξε κάτι δυνατά στην πλάτη και πήρα μια βαθιά ΑΝΑΠΝΟΗ
Και κατάλαβα ότι έψαχνα να βρω αλλού, αυτό που πάντα ήταν εδώ.
Και άρχισα να βλεπω τη Γή και τα Αστέρια, μαζί και όχι χώρια ... και παρατήρησα ότι με την αναπνοή μια γέφυρα εμφανίζεται ανάμεσα στη Γή και τον Ουρανό και αναρωτήθηκα, πως θα ήταν να την περπατήσω.... και ξεκίνησα αναπνέοντας.

Αιρετικός – Το μολύβι - Barbarella
Velvet Revolution