Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009


ΑΝΑΠΝΟΗ


Ότι η αναπνοή σημαίνει ζωή το γνωρίζουμε. Επίσης γνωρίζουμε πολλά, και για την λειτουργία της. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα τα οποία μας είναι τελείως άγνωστα και τα οποία αρχίζουν τώρα, να γίνονται σιγά σιγά γνωστά.
Έχουν σχέση με τον χειρισμό της, ο δε χειρισμός της πάλι έχει σχέση με το ενεργειακό κομμάτι του ανθρώπου, οπότε φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για χειρισμό ενέργειας.
Δύο λέξεις που πάντα έκρυβαν και κρύβουν μυστικά.
Ο διαφορετικός τρόπος χειρισμού της μας δίνει και ανάλογα αποτελέσματα.
Έτσι άλλο ρυθμό έχουμε όταν θέλουμε να ηρεμήσουμε μυαλό και συνασθήματα, άλλο όταν πάμε για γέννα και άλλο όταν αναζητούμε ενέργεια και δύναμη.
Για να μάθεις να χειρίζεσαι όμως κάτι, ό,τι και να είναι αυτό, πρέπει πρώτα να ασχοληθείς μαζί του. Πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο. Πρέπει να το " σπουδάσεις " .
Θα πρέπει να έχεις αποκτήσει την ικανότητα να θυμάσαι,να παρατηρείς, να παραφυλάς.
Αν μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό,το πιθανότερο είναι οτι θα βλέπαμε,μια αναπνοή, χαοτική, ρυχή, χωρίς ρυθμό, η οποία ακολουθεί τον χαοτικό τρόπο σκέψεως, συναισθημάτων και γενικά όλης της ζωής μας.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτό το χάος, θα λέγαμε οτι υπάρχουν δύο δρόμοι για να το πετύχουμε.
Ή αρχίζουμε να βάζουμε την ζωή μας σε τάξη, οργάνωση -ο καθένας δίνει εδώ την ερμηνεία του- οπότε στην διάρκεια, θα μπει σε τάξη μέχρι κάποιο βαθμό και η αναπνοή.
Η ξεκινάμε αντίστροφα. Αφιερώνουμε κάποιο διάστημα στην παρατήρησή της με σκοπό, αποκλειστικά και μόνο, να εγκαταστήσουμε ένα νέο τρόπο, ο οποίος να περιέχει μέσα του ρυθμό.
Ένα καλό επίπεδο είναι όταν καταφέρνουμε και πετυχαίνουμε αναπνοή ύπνου,σε αρκετά διαστήματα μέσα στην καθημερινότητα μας.
Τα υπόλοιπα καλά έρχονται στην διάρκεια.
Ο εκνευρισμός και κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα δεν μπορούν να αντέξουν σε μια ρυθμική και μόνο ρυθμική αναπνοή.Μόνο όταν σπάει αυτός ο ρυθμός καταφέρνουν και αποκτούν πρόσβαση.
Στις πολεμικές τέχνες, που ένας κρυπτόμενος σκοπός τους είναι η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση, η αναπνοή κατέχει βασικό ρόλο.
Οι μεγάλοι αθλητές ότι και να είναι αυτοί, έχουνε μάθει, και μπορούν να κοντρολάρουν την αναπνοή τους. Δεν μπορείς να είσαι μεγάλος αθλητής αν δεν έχεις έλεγχο στην αναπνοή σου.
Αν μπορούσαμε να ασχοληθούμε μαζί της όπως και με κάθε άλλο είδος γυμναστικής,μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα,θα βλέπαμε πολύ χειροπιαστά αποτελέσματα.
Εμείς όμως, είτε επειδή δεν γνωρίζουμε,είτε επειδή δεν θυμόμαστε, η επειδή δεν έχουμε χρόνο, δεν ασχολούμαστε καθόλου μαζί της, με αποτέλεσμα αυτή να συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα και εμείς να γεμιζουμε δηλητήρια.
Το θέμα αναπνοή και δύναμη είναι απο μόνο του ΘΕΜΑ
και το αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

Και ίσως η αναπνοή να είναι η σύνδεσή μας με τον ρυθμό, και μέσω του ρυθμού με το Σύμπαν.
Είναι τυχαίο ότι το Big Bang το λένε και "Μεγάλη Αναπνοή";
Κι αυτό με τη σειρά του, μας παραπέμπει σε μια άλλη λειτουργία της αναπνοής, που κατά την εσωτερική φιλοσοφία, είναι η δημιουργική λειτουργία.
Υποσυνείδητα, όλοι χρησιμοποιούμε την αναπνοή ΚΑΙ με αυτόν τον τρόπο, ζωογονώντας εικόνες, ιδέες, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες, εμμονές, συναισθήματα.
Αλλάζοντας τον τρόπο της αναπνοής μας αλλά και συνειδητοποιώντας αυτή τη δημιουργική λειτουργία, μήπως θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε, να συντονίσουμε και να επιτύχουμε αρμονική συνεργασία της προσωπικότητάς μας με το βαθύτερο Είναι μας;
Ας προσέξουμε αυτοπαρατηρούμενοι, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ με την αναπνοή μας....

ΑΝ : αναζητώ - Α : κέντρο καρδιάς - ΠΝΟΗ : ζωή
ΑΝαζητώντας το κέντρο της καρδιάς περπάτησα σε δρόμους, μια μέρα κοίταξα τον ουρανό και νιώθοντας χαμένη, φώναξα με όλη μου τη δύναμη ΑΑΑΑΑΑ........μέχρι που κόπηκε η ΠΝΟΗ.
Ο χρόνος σταμάτησε.... τίποτα ..... κενό
Και ξαφνικά σα να με έσπρωξε κάτι δυνατά στην πλάτη και πήρα μια βαθιά ΑΝΑΠΝΟΗ
Και κατάλαβα ότι έψαχνα να βρω αλλού, αυτό που πάντα ήταν εδώ.
Και άρχισα να βλεπω τη Γή και τα Αστέρια, μαζί και όχι χώρια ... και παρατήρησα ότι με την αναπνοή μια γέφυρα εμφανίζεται ανάμεσα στη Γή και τον Ουρανό και αναρωτήθηκα, πως θα ήταν να την περπατήσω.... και ξεκίνησα αναπνέοντας.

Αιρετικός – Το μολύβι - Barbarella

10 σχόλια:

Ο νοών...νοείτω είπε...

Η αναπνοή είναι ζωή.
Θέτει σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς του σώματος.
Ανάλογα πως την χρησιμοποιούμε αναλόγως ζούμε.
Αλλοιώνοντας την καθαρότητά της συντελούμε στο να μην περπατάμε όρθιοι, αλλά σκυφτοί, εξωτερικά και εσωτερικά.
Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα νοών...νοείτω!
Πολύ ωραίο το σχόλιό σου, και πολύ ενδιαφέρουσα η σύνδεση που κάνεις με την καθαρότητά της και τον τρόπο που "περπατάμε" εξωτερικά και εσωτερικά. Πιστεύω ότι ένα από τα ζητούμενα της εποχής μας είναι και η σύνδεση του εσωτερικού και του εξωτερικού και η συνειδητή αναπνοή ίσως αποτελεί ένα από τα κλειδιά για αυτή τη σύνδεση.
Καλό σου Βράδυ.

Barbarella είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο ήταν από μένα.
Καληνύχτα ξανά!

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος αναπνοής επηρεάζει ακόμα και το σεξ!

Η σεξουαλική διέγερση μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο δια της αφής και της όρασης αλλά και δια της αναπνοής. Η εξερεύνηση του σώματος του συντρόφου είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που επιτρέπει στο ζευγάρι να ανακαλύψει σημεία ερωτικής διέγερσης πέρα από τα καθιερωμένα. Η σωστή αναπνοή είναι βασικό στοιχείο, για να βελτιώσεις τους χρόνους και τις επιδόσεις σου. Όσο αφοσιωμένος κι αν είσαι λοιπόν στην πράξη, δεν πρέπει να ξεχνάς να παίρνεις και τον αέρα σου.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το τηλεφωνικό σεξ.

Το τηλεφωνικό σεξ, «σε απελευθερώνει, σου ανοίγει μια πόρτα στο μυαλό του συντρόφου σου και μπορεί να δέσει το ζευγάρι, ειδικά αν ο ένας από τους δυο ζει σε άλλη πόλη.» Το κλειδί για τη μεγαλύτερη απόλαυση της σεξουαλικής πράξης είναι η βαθιά και συνειδητή αναπνοή. Το ζευγάρι πρέπει να εισπνέει και να εκπνέει αυθόρμητα, ανάλογα με αυτό που νιώθει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και με ό,τι παίρνει από το σύντροφό του. Mπορούν να εφαρμόσουν την «αρμονική αναπνοή», όπου εισπνέουν, κρατούν την αναπνοή και εκπνέουν μαζί, ή την «αμοιβαία αναπνοή», όπου όταν ο ένας εισπνέει, ο άλλος εκπνέει. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να παρατείνει τον οργασμό και να αυξήσει την έντασή του.

"Πεπρωμένο"

το μολύβι είπε...

Συμμετείχα στην ανάρτηση με κίνητρο την εκτίμηση προς τους συν-συγγραφείς, και κάποιους από την "παρέα - ομάδα".
Επίσης από συνέπεια σε μια υπόσχεση που είχα δώσει πριν από καιρό.
Πάλι από συνέπεια απέναντι στον εαυτό μου,
σας εύχομαι υγεία και χαρά,
και
ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

deBarzak είπε...

Καλησπέρα σε όλους και από μένα,

Διάβασα την ανάρτηση και μπορώ να πω ότι διαφωνώ (ο Αιρετικός θα με λατρέψει) με την προσέγγιση της αναπνοής ως κάτι που ελέγχεται ή κοντρολάρεται. Συγκεκριμένα, θυμήθηκα ένα κείμενο του Ταοϊστή Τσουάνγκ Τσου, όπου γίνεται μια αναφορά στο θέμα της αναπνοής:

"Ο Τσουάνγκ Τσου λέει ότι δεν αναπνέεις εσύ, αλλά ότι η φύση αναπνέει εσένα. Δεν αναπνέεις εσύ, γιατί εσύ δεν κάνεις τίποτα. Το "εγώ αναπνέω" είναι εσφαλμένη αντίληψη. Πιο σωστό είναι να πεις: Η φύση αναπνέει εμένα. Τότε αλλάζει η αντίληψη, τότε η έμφαση δίνεται στη φύση, όχι σ' εσένα όυτε στο εγώ, αλλά σε "αυτό" το απέραντο, το αιώνιο που σε περιβάλλει, σε "αυτό" που αναπνέει εσένα."

Προσπαθώντας να βρούμε το μηχανισμό του ρολογιού, συχνά το καταστρέφουμε. Καθώς απομακρυνόμαστε από τους φυσικούς τρόπους είναι σίγουρο ότι και η φύση θα μας εγκαταλείψει. Αν, όμως, αφεθούμε στη σοφία της, τότε και αυτή θα μας ανταμείψει.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε ΝτεΒαρζακ,τον κυριο Τσουανγκ τσου δεν τον ξερω.Αλλα πιθαναοτατα να μην τον εχει ακουσει,ουτε και η φιλη μου η Μ.η οποια καταφερνε χειριζομενη την αναπνοη της,να ελεγχει τους πανικους της,αλλα ουτε και η Ν.
η οποια γεννησε σαν να τελειωσε με την τουαλετα-ετσι μου ειπε- εφαρμοζοντας μαθηματα ανωδυνου τοκετου.Για να καταλαβουμε για τι πραγμα μιλαει ο Τσου πρεπει να γινουμε πολεμιστες Τριτης προσοχης οποτε ας το αφησουμε για την ωρα.
ΑΙΡΕΤΙΚΟς

Ατόφιος είπε...

Καλημέρα!

Ναι η αναπνοή είναι ζωή.

Που ο έλεγχος και το κοντρολάρισμα προσπαθούν να καλουπώσουν και να το βάλουν σε κανάλια που δεν της ταιριάζουν. Ο έλεγχος της αναπνοής είναι επικίνδυνος. Η παρατήρηση της αναπνοής όχι τόσο και βοηθά στο να αλλάξει. Η μαγεία της αλλαγής που συμβαίνει όταν εστιάζω την προσοχή μου σε κάτι μπορεί να παρατηρηθεί και στην αναπνοή.

Είναι σημαντική η αναπνοή στο σεξ αναμφίβολα. Όχι όμως πάντα με γνώμονα τον δυτικότροπο τρόπο σκέψης "αύξησης της διέγερσης" και της "αέναης ευφορίας".

Η κίνηση της αναπνοής ξεκινάει με μια εισπνοή - οξυγονώντας τα μέρη του οργανισμού. Η εκπνοή είναι αυτή που βγάζει το διοξείδιο του άνθρακα από τα πνευμόνια μας - μπορεί να γίνει δηλητήριο σε μεγάλες ποσότητες. Η εκπνοή είναι το άφημα. Και η παύση μετά την εκπνοή είναι το σημείο του θανάτου. Εκεί που έχει φύγει ο αέρας.

Ο αρνητής του θανάτου, αρνείται την φάση αυτή της αναπνοής. Κάτι όμως πρέπει να πεθάνει, για να μπορέσει κάτι νέο να ξαναγεννηθεί.

Αστραία είπε...

Ευτυχής αισθάνομαι για την παρουσία σου αγαπητέ μας νοών...νοείτω
σε μια βελούδινη επανάσταση με αιτία ή χωρίς μερικές φορές…...
Όρθια να περπατάμε να αναπνέουμε να σκεφτόμαστε ορθά και ορθώς ομιλείς!

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον μοιραίο Πεπρωμένο μας
και φυσικά όσοι ενδιαφέρονται για τις λεπτομέρειες ενός εδικού θέματος θα ψάξουν περισσότερο και μόνοι τους...
Η ευρύτερη φιλοσοφική προσέγγιση μιας έννοιας δεν αναιρεί την πρακτική της εφαρμογή
μπορεί και να την συμπληρώνει.
Έτσι
αν εγώ είμαι που ονειρεύομαι μια πεταλούδα ή η πεταλούδα εμένα
είναι κάποιες από τις πλευρές του νομίσματος θα έλεγα συμφωνώ διαφωνώντας προς τέρψιν πολλών...
Αναπνέομε εμείς μέσα σε μια ατμόσφαιρα το κουκούλι της γης που αναπνέει μαζί μας όπως το έμβρυο στην μήτρα,εξω από εκεί ίσως δεν υπάρχει αναπνοή...
Ο δυτικός τρόπος σκέψης και το ένα ημισφαίριο της γης έχει πολλές υπερβολές και ατοπήματα αλλά αυτό τον ορθολογιστικό τρόπο σκέψης χρησιμοποιούν όλοι
και οι ανατολικοί λαοί για να ηλεκτροδοτούνται και να διαβάζουν το βράδυ τα αποφθέγματα του Βούδα
...

Για αυτό ο αρνητής του θανάτου είναι ο ένοικος στο κατώφλι και
ο μέγας Θαυματοποιός εμποδίζοντας τους δεσμώτεςτου σπηλαίου ακόμη και αν σπάσουν τις αλυσίδες τους να προχωρήσουν στο φως.
Είναι το πέρασμα των ορίων της συμπάθειας και μια σκληρή αναμέτρηση.

Η αναπνοή είναι ζωή.
Η ζωή είναι συνείδηση.
Η συνείδηση γίνεται επίγνωση.
Η επίγνωση απαιτεί ενέργεια.
Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική
υπόθεση και η κύρια αιτία
των πολέμων των διενέξεων και των διαφωνιών.
Όλοι οι "πόλεμοι" είναι ενεργειακής "υφής" και διεκδίκησης.

Καλό καλοκαίρι σε όσους αισθάνονται συνεπείς και σε όσους δεν αισθάνονται έτσι!

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου Ατοφιε ειναι επικινδυνο, μονο αν μπαινεις στο τεραιν χωρις να εισαι προετοιμασμενος,διαφορετικα το μονο που εχεις να παθεις ειναι να γεμισεις δυναμη.
Αγαπητη μου Αστραια παντα τα γραπτα σου μου δημιουργουν μια περιεργη αισθηση,αλλα αυτο που δεν καταλαβα τωρα,ειναι το σχολιο περι ανατολικων λαων και βουδα αλλα και τα περι συνεπειας και ας μην εχουν σχεση με την αναπνοη.
Καλο βραδυ
ΑΙΡΕΤΙΚΟς

Velvet Revolution