Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Τα μπλογκς, οι μπλόγκερς και τα… μυστήρια της δράσης των μπλόγκερς μέσω της παραδοξολογίας

Πιθανώς να γνωρίζετε το διάσημο νοητικό πείραμα του Σρέντινγκερ που προσπαθούσε να εκφράσει ένα παράδοξο της κβαντομηχανικής… Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, το περιγράφω απλά ως ένα πείραμα που περιέχει μια γάτα σε ένα κλειστό κουτί. Έχω δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η γάτα να έχει 50% πιθανότητες να είναι ζωντανή και 50% να είναι νεκρή με χρήση ραδιενεργών υλικών από την άποψη της κλασσικής φυσικής. Τι συμβαίνει όμως από την άποψη της κβαντομηχανικής; Η γάτα είναι μισή ζωντάνη και μισή νεκρή μέχρι ο «παρατηρητής» να ανοίξει το κουτί και να «επιλέξει» την κατάσταση που θα είναι η γάτα (καταργώντας αυτό που ονομάζεται κβαντική υπέρθεση)…

Παίρνω το πείραμα και το παραλάσσω «ποιητική» τη αδεία…

Σκεφτείτε ότι είστε το κουτί… Μέσα σας κρύβετε κάτι. Αν βασιστείτε στο να δείτε τι έχετε μέσα σας σε έναν εξωτερικό παρατηρητή έχετε τρεις τύπους ανθρώπων που μπορεί να προσελκύσετε:
1. Ο παρατηρητής που θα ανοίξει το κουτί και θα επιλέξει να δει τη γάτα ζωντανή…
2. Ο παρατηρητής που θα ανοίξει το κουτί και θα επιλέξει να δει τη γάτα νεκρή…
3. Ο παρατηρητής που δε θα θελήσει να ανοίξει το κουτί (αλλά μπορεί να περάσει ώρες συζητώντας την κατάσταση της γάτας στο κουτί)

Αφού όμως ο εξωτερικός παρατηρητής είναι εκείνος που αποφασίζει… τι γίνεται άραγε; Έχω όντως (ως κουτί μιλώντας) μισή ζωντανή γάτα και μισή νεκρή γάτα μέσα μου μέχρι ο απέναντι να αποφασίσει (και αν αποφασίσει);

Αν θέλετε να το κάνω χειρότερο, μήπως με την ίδια λογική του πειράματος και αφού δεν έχω αποφασίσει ως κουτί με συνείδηση, ποιος θα είναι ο παρατηρητής που θα με πλησιάσει, ο εξωτερικός παρατηρητής θα αποτελείται κατά 33,33% από κάθε έναν από τους τρεις παρατηρητές;

Φεύγοντας από το κουτί και επανερχόμενος στην ανθρώπινη κατάσταση… Πολλές φορές έχω νιώσει ότι έχω κάτι μέσα μου και φοβάμαι να το αντιμετωπίσω καθώς είναι… άγνωστο. Είναι άραγε νεκρό ή ζωντανό; Λάθος ερώτηση… Εγώ αποφασίζω! Ο εσωτερικός μου παρατηρητής μπορεί να προλάβει καταστάσεις και να με κάνει να είμαι ανεπηρέαστος από εξωτερικούς παρατηρητές που προσελκύω αφού είμαι εγώ αυτός που έχει τελικά επιλέξει με θάρρος τη «λύση» της εξίσωσης.

Ίσως η γάτα μπορεί να δράσει όπως έδρασε στο Matrix… Υπενθύμισε στο Νήο σε μια κρίσιμη στιγμή, πότε υπήρξε αλλαγή στο Matrix και είχαν εισέρθει οι Σμιθ.

Μου είπε κάτι ο deBarzak σε μια συζήτηση μας (πριν χρόνια!)… Ότι μιλώντας από μια φυσική σκοπιά η ύλη δεν υπάρχει αλλά έχει την «τάση» να υπάρξει… Και αναρωτιέμαι, έχω την τάση να υπάρξω; Αν υπάρχει ένα προσχέδιο ψυχής κάπου ζωγραφισμένο, έχω την πρόθεση να το πραγματώσω;

Τι είναι το Matrix?
Και ποιος είναι ο κύριος της άμαξας;
Και ποια η ουσιαστική Δράση στο νοητικό πείραμα;

Ατόφιος

6 σχόλια:

EL.ZIN είπε...

Άριστη συνδυαστική σκέψη
και ενοποίηση των διαφόρων θεωριών!

Επικαιρότητα,επιστήμη,φυσική, μεταφυσική,κβαντική,πολιτική,
παραδοξολογία,ψυχολογία,
σινεφίλ,δράση,περιπέτεια,ενεργοί πολίτες και,
μια νότα σουρεαλισμού για να μην γινόμαστε συμπαγείς και στερεότυποι.
Μας ενθουσιάζουν αυτά...
Είναι οι προτιμήσεις μας!
Θα σκεφτούμε και θα συνεχίσουμε με συλλογισμούς... αφού δούμε
πρώτα την σειρά,
Αυτός αυτή και...τα μυστήρια!

Ανώνυμος είπε...

Και μένα μου αρέσουν και με ενθουσιάζουν οι διαθεματικές
πολύπλευρες παρουσιάσεις!
Και έχω δει την σειρά:
Αυτός αυτή και...τα μυστήρια!
Πολύ ενδιαφέρουσα!
...στον συλλογισμό είμαι
...ψάχνω για κανένα που να μου φαίνεται
ικανοποιητικός...
Καλό απόγευμα στους συλλογιζόμενους και...μη!

Ανώνυμος είπε...

Τί έγινε βρε παιδιά;
Τρέξανε πολύ τα άλογα της άμαξας του Ατόφιου και μας άφησαν πίσω σαστισμένους να προσπαθούμε να βγούμε από την σκόνη που σήκωσαν;

Ωραίο το νοητικό παιχνίδι, δείνει τη δυνατότητα των άπειρων συνδιασμών.

Ας κάνω μια προσέγγιση...
Το μπλογκ να λειτουργεί σαν ηλεκτρόνιο.
Η συμπεριφορά του ηλεκτρονίου είναι απρόβλεπτη.
(αυτά μην νομίζετε ότι τα ξέρω,άλλων γνώσεις μεταφέρω)
Βρίσκεται ταυτοχρόνως σε όλες τις δυνατές θέσεις, μέχρι την στιγμή της παρατήρησης. Τότε η κυματοσυνάρτησή του καταρρέει και το ηλεκτρόνιο παίρνει μια συγκεκριμένη θέση στο περιβάλλον του μικρόκοσμου.

Μου θυμίζει την κατάσταση της γάτας στο κουτί.

Στο μπλογκ λοιπόν ισχύει το ίδιο.
Από όλες τις δυνητικές καταστάσεις, μόλις υπάρξει δράση αυτό αποκτά τον χαρακτήρα του.
Και με κάθε καινούρια δράση, μπορεί να αλλάξει η "συμπεριφορά " και του μπλόγκ και των μπλόγκερς, στο διηνεκές..

Έτσι κάθε χρήστης μπορεί να δώση μια άλλη εξέλιξη συχνά απρόβλεπτη.

Το έχουμε ζήσει ήδη.
Είναι πολύ ενδιαφέρον.

Θεωρία - προέρχεται από το θεώμαι, όπως και το θέατρο. Θεωρία λοιπόν είναι το θέατρο του μυαλού.Λιαντίνης.

Η δράση αποκαλύπτει τι τελικά συμβαίνει.

Η διαδικασία της παρατήρησης διαλέγει μια πραγματικότητα, αλλά και η άλλη πραγματικότητα συνεχίζει αυτοδίκαια να υπάρχει.

και μήπως αυτό που πραγματικά βλέπω στο δικό σου κουτί, είναι αυτό που θέλω να δω στο δικό μου;

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου σκονισμένα δε μου φαίνονται τα άλογα σου μολύβι :) Αντίθετα ακμαία, ζωηρά και... τρεχάτα!

Για να διευκρινίσω λίγο τη σκέψη μου (γιατί ομολογουμένως έχει έναν κρυπτικό και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα) είναι καλό να πω ότι ξεκίνησε η σκέψη μάλλον από το πως ο κάθε παρατηρητής "επιλέγει" να δει κάτι σε μια ανάρτηση και όχι "κάτι άλλο". (Μου θυμίζει αυτό που είχε πει μια αγαπημένη συγγραφέας - η αλήθεια είναι θέμα φαντασίας)...

Ουσιαστικά το νέο παράδειγμα της κβαντομηχανικής μας πηγαίνει από μια αυστηρή έννοια αντικειμενικότητας σε μια πιο "χαλαρή" ή "αδύναμη" (weak objectivity). Αυτό που λέει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη αντικειμενικότητα γιατί το "αποτέλεσμα" επηρρεάζεται από το ποιος παρατηρεί!

Οπότε μεταφέροντας και αυτό το παράδειγμα στην ψυχολογία, το τι επιλέγει να δει ο καθένας πάνω μας ή μέσα μας, μπορεί να σχετίζεται με αυτό που κουβαλάμε μπορεί και όχι... και μπορεί να το δει ως "καλό" ή ώς "κακό" ανάλογα με τις πεποιθήσεις του, τη διαμόρφωση του, τις ιδέες του, την αποδοχή του εαυτού του κλπ κλπ.

Και συνδέοντας όλα αυτά με τα μπλογκς, νομίζω έχουμε μια άλφα συσσώρευση εμπειρίας να πούμε ότι η κβαντομηχανική δίνει μια άλλη νότα σε όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν :)

Κι ένα επιπλέον σουρεάλ κομμάτι του παζλ... Το νοητικό πείραμα της Γάτας του Σρέντιγκερ διατυπώθηκε το 1935 - πολύ κοντά στη χρονιά ανακάλυψης του Πλούτωνα!...

Χαιρετισμούς σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Και μια ενδιαφέρουσα είδηση από το in.gr (σχετική...)

Η έννοια της πραγματικότητας

Self Knowledge είπε...

"Ίσως η γάτα μπορεί να δράσει όπως έδρασε στο Matrix… Υπενθύμισε στο Νήο σε μια κρίσιμη στιγμή, πότε υπήρξε αλλαγή στο Matrix και είχαν εισέρθει οι Σμιθ."

Τελείως βιωματικά μιλώντας τον τελευταίο καιρό με απασχολεί πολύ αυτή... η "γάτα" που είδα να περνά
δίπλα μου και προσπαθώ να την ...πιάσω ή
... καμιά "ουρά" της!

Καλημέρα στους δημιουργικούς αυτογνωστικούς πραγματοποιητές μιας άμαξας και στα θαυμάσια
άλογά τους με τον υπέροχο καλπασμό
της σκέψης!
Αστραία

Velvet Revolution