Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ισορροπία των τεσσάρων στοιχείων


ΠΥΡ, ΓΗ, ΥΔΩΡ, ΑΕΡΑΣ
¨Οτιδήποτε γίνεται, πρέπει να έχει σώμα, να είναι ορατό και απτό, αλλά χωρίς το πυρ τίποτε δεν είναι ορατό, ούτε απτό χωρίς κάτι στέρεο, ούτε στέρεο άνευ γης. Γι αυτό ο Θεός άρχισε να πλάθει το σώμα του σύμπαντος από πυρ και γη…..¨
Για την συναρμογή αυτών….¨ Έθεσε λοιπόν ο Θεός το ύδωρ και τον αέρα ανάμεσα στο πυρ και την γη και – όσο ήταν δυνατόν – με την ίδια μεταξύ τους αναλογία τα επεξεργάστηκε ¨… είπε ο Τίμαιος στον Σωκράτη .

Τέσσερα στοιχεία μας αποτελούν και μας περιβάλλουν τα οποία σχηματίστηκαν μέσω μορφών και αριθμών ¨κάλλιστα και άριστα¨.
Τα 4 στοιχεία είναι ποιότητες ενέργειας (επίπεδα δόνησης) .Το 5ο επίπεδο δόνησης, είναι το αιθερικό . Άς ασχοληθούμε πρώτα με τα 4.
Ο ¨χάρτης της ψυχής¨ που αποδίδεται στο μεγάλο Έλληνα αστρονόμο Πτολεμαίο, χωρίζει τα 12 ζώδια σε τέσσερις κατηγορίες ή καλύτερα τέσσερις τύπους ¨ιδιοσυγκρασίας¨ που κάθε μία αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο της φύσης.

Ο αριθμός 1 αντιπροσωπεύει τον Νόμο ο οποίος εκφράζει το Ζώδιο. Σχετίζεται δηλαδή με την βασική, ξεχωριστή, ιδιαίτερη, κατάσταση που εκφράζει το κάθε Ζώδιο, και ο Κυβερνήτης πλανήτης του Ζωδίου.
Ο αριθμός 2 σχετίζεται με το Γένος, δηλαδή με την αρσενική (Αέρας Φωτιά) ή θηλυκή (Γη, Νερό) κατάσταση του Ζωδίου.
Ο αριθμός 3 σχετίζεται με τις τρεις ιδιότητες της ύλης, του εκδηλωμένου κόσμου, που τις ξέρουμε σαν Ένταση -Αδράνεια -Ισορροπία, ή σαν Κίνηση -Ακινησία -Ανύψωση, και στην αστρολογία τις βλέπουμε να ορίζουν τα Παρορμητικά -Σταθερά -Μεταβλητά Ζώδια: η Παρόρμηση σχετίζεται με την κίνηση ή το ξεκίνημα, η Σταθερότητα με την εγκατάσταση ή την δημιουργία μορφής, και η Μεταβλητότητα με την Ιδέα, την ανάπτυξη ή την δημιουργία νέας ιδέας.
Ο αριθμός 4 σχετίζεται με τα τέσσερα Στοιχεία του εκδηλωμένου κόσμου, που τα γνωρίζουμε σαν Γη -Νερό -Αέρας και Φωτιά: η Γη σχετίζεται με την φυσική μορφή, την στήριξη ενός καθεστώτος ή μίας κατάστασης, θετικά ή αρνητικά. Το Νερό σχετίζεται με τον ψυχισμό, το συναίσθημα, την ιδιότητα της τυραννίας ή του αλτρουισμού. Ο Αέρας σχετίζεται με την λογική και την διάνοια, τον ορθολογισμό ή την τεχνοκρατία. Η Φωτιά σχετίζεται με την έμπνευση, το πάθος, τον ενθουσιασμό του ηγέτη ή του τυχοδιώκτη. Αυτοί οι τέσσερις ξεχωριστοί νόμοι εκφράζονται στο κάθε Ζώδιο σε διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνοντας του τελικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η σχέση των στοιχείων μεταξύ τους είναι άλλοτε εποικοδομητική και άλλοτε ανασταλτική.
Ο Αέρας συντηρεί τη Φωτιά, όπως η γνώση την έμπνευση. Ο Αέρας όμως συνήθως ξεραίνει τη Γη, κι έτσι η δημιουργία γίνεται ορθολογιστική, χωρίς φαντασία. Τέλος ο Αέρας προκαλεί τρικυμία στο νερό, όπως συγκρούονται συχνά ο νους και η καρδιά.
Το Νερό σβήνει τη Φωτιά, όπως ο συναισθηματισμός σταματά την ορμή, κάνει βαρύ τον Αέρα, στερώντας του την ευκαιρία να ανυψωθεί, αλλά γονιμοποιεί τη Γη, βάζοντας συναίσθημα και φαντασία σε κάθε μορφή.
Η Φωτιά θερμαίνει τον Αέρα, κάνοντας τον να ανυψώνεται και να γίνεται πιο ευκίνητος, αλλά πυρακτώνει τη Γη και την ξεραίνει, ενώ (αν δεν σβήσει η ίδια) κάνει το Νερό να βράζει, δίνοντας πάθη και εντάσεις.
Η Γη εγκλωβίζει τον Αέρα, και σβήνει τη Φωτιά, αλλά δίνει ένα ιδανικό σπίτι στο Νερό.

Η γνώση των χαρακτηριστικών των στοιχείων εξυπηρετεί στην εξισορρόπηση των ενεργειών εσωτερικά και εξωτερικά. Μια ενέργεια μπορεί να βρίσκεται σε ανισσοροπία λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας, του ¨χάρτη της ψυχής μας¨ ή μιας διέλευσης ή των εκάστοτε συνθηκών της ζωής μας .Ενδεικτικές είναι διαταραχές υγείας στην οργανική λειτουργία με την οποία συνδέεται κάθε πλανήτης αλλά και τα συναισθήματα που εκφράζουν από μια τέτοια ανισσοροπία .

Όταν η ενέργεια της Φωτιάς είναι εκτός ισορροπίας, νιώθουμε κουρασμένοι, ακόμη και εξουθενωμένοι και αποδυναμωμένοι, θυμωμένοι, ή πανικοβλημένοι, και ίσως να εκδηλώνουμε καταστροφική οργή και πικρία. Είναι δύσκολο να συγχωρέσουμε. Δεν δραστηριοποιούμαστε.
Όταν η ενέργεια της γης δεν βρίσκεται σε ισορροπία, νιώθουμε ληθαργικοί, εκτός χρόνου και μερικές φορές ζαλισμένοι. Φοβόμαστε την έλλειψη και την ανεπάρκεια, και ίσως γίνουμε άπληστοι και εγωιστές. Είμαστε απρόθυμοι να λάβουμε από τους άλλους. Πολύ πιθανό να νιώθουμε φυσικά αδύναμοι, κουρασμένοι και άρρωστοι, και χωρίς κίνητρο για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Νιώθουμε έλλειψη εκπλήρωσης στη ζωή μας.
Όταν το στοιχείο το Αέρα είναι εκτός ισορροπίας, νιώθουμε ανήσυχοι, δύσκαμπτοι και ‘κολλημένοι'. Κάθε αλλαγή θεωρείται απειλή, είμαστε εριστικοί και αμυντικοί. έλλειψη εστίασης και κατεύθυνσης στη ζωή σας. Δεν ακούμε τους άλλους, Ίσως να βιώσουμε κάποια αίσθηση χάους και διάλυσης .
Όταν η ενέργεια του νερού είναι εκτός ισορροπίας, νιώθουμε λύπη, κατάθλιψη και αυτολύπηση. Γινόμαστε ευσυγκίνητοι νιώθουμε δυστυχισμένοι και ανικανοποίητοι και εξαπατημένοι από τη ζωή. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους .

Σημαντικό είναι να αναφερθούν και μερικοί τρόποι εξισσορόπησης.
Ενισχύουμε την αρσενική ενέργεια με τις εξής συσχετίσεις χρωμάτων, σχημάτων ιδιοτήτων στο χώρο μας, στο ντύσιμο μας : θερμό, ζεστό, φωτεινό, σκληρό, ευθύ, γωνιώδες ,Ουρανός, Ήλιος, ψηλό, μεγάλο, λιτό, στενό, κάθετο, απλό.
Ενισχύουμε την θηλυκή ενέργεια :δροσερό, ψυχρό, σκοτεινό, πίσω, μαλακό, Καμπυλωτό, στρογγυλεμένο, Γη, Σελήνη, χαμηλό, μικρό, στολισμένο, πλατύ, οριζόντιο, πολύπλοκο.
Άλλοι τρόποι εξισσορόπησης είναι με ενεργειακή φόρτιση διέγερση (ομοιοπαθητική, βελονισμός), με διαλογισμό, οραματισμό, με επιλογή σε ποιες σκέψεις και σε ποια λόγια εστιάζουμε την προσοχή μας, με επαφή με τα αντίστοιχα στοιχεία στην φύση .

Ιδιαίτερα σημαντικός τρόπος αναδιάταξης ενέργειας είναι η κίνηση.
Ο κύριος σκοπός των Πολεμικών Τέχνων ( όσων δεν έχουν αθλητικοποιηθεί) είναι ο έλεγχος της εσωτερικής ενέργειας και όχι η σωματική δύναμη, η θέληση, η σωστή τοποθέτηση του σώματος, ή η πειθαρχία .Αυτά βοηθούν στην επίτευξη του σκοπού.
Ο τρόπος που ο εξασκούμενος στρέφεται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ή ακόμα τη γη και τον ουρανό ή την κατεύθυνση συγκεκριμένων αστερισμών, η εναλλαγή θηλυκής και αρσενικής ενέργειας (άμυνα-επίθεση, μαλακές-σκληρές κινήσεις) οι διάφορες κινήσεις που δηλώνουν κατεύθυνση τής ενέργειας και βρίσκονται συχνά στην αρχή και στο τέλος της κάθε φόρμας (σύνολο κινήσεων)… σκοπεύουν στην εξισσορόπηση,
αναδιάταξη, και έλεγχο της κατεύθυνσης της ενέργειας. Οι πολεμικές τέχνες είναι τρόπος ζωής, οι φόρμες είναι ένας αρχαίος μαγικός χορός και ο Πολεμιστής είναι και θεραπευτής.

Όλες οι παθήσεις οφείλονται σε ανισσοροπία, κάθε θεραπεία οφείλεται σε ροή .
Άρτεμις

7 σχόλια:

Self Knowledge είπε...

Άρτεμις....θα μας κάνεις σοφούς!!!
Εκπληκτική δουλειά έκανες και επεξεργασία πολύπλευρης σκέψης!!!
Θα επανέλθω με συλλογισμούς...
Αστραία

EL.ZIN είπε...

Αν η αδενίνη- αέρας,
είναι η συμπληρωματική
της θυμίνη -φωτιά,
η γουανίνη-γη είναι ακριβώς απέναντι από την κυτοσίνη -νερό.

Το κηρύκειο του Ερμή κατέχει το μυστικό του DNA
και είναι η ισορροπία
με την ένωση της δεξιάς αρσενικής λογικής,
κατερχόμενο φίδι,
μαζί με την αριστερή θηλυκή σιωπηλή γνώση,
ανερχόμενο φίδι και με ένα συνδετικό κρίκο,πάντα παρών,
ουδέτερο και αντικειμενικό παρατηρητή,
παρθένο, νέο και δυνατό.

Τα περισσότερα προβήματα υγείας ψυχικής και σωματικής,
προέρχονται από μια ενεργειακή ανισορροπία.

Καλησπέρα στους εξερευνητές της γνώσης... φίλους και φίλες!

Barbarella είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Με βάλατε σε σκέψεις, από χθές, με το σχόλιό σας EL.ZIN.

Το κηρύκειο του Ερμή, τo DNA, το φίδι, τα 4 στοιχεία, αρσενική και θηλυκή πλευρά, ουδέτερος αντικειμενικός παρατηρητής, ισορροπία και τελικά Θεραπεία.
Πολλά μαζί… δύσκολα επεξεργάζονται…

Ερωτήματα δημιουργήθηκαν…

Το κηρύκειο καταλήγει στα φτερά, ο Ερμής φοράει φτερωτά σανδάλια αλλα σε αρκετές απεικονίσεις έχει φτερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πως συνδέονται τα φτερά του κηρυκείου με αυτά του κεφαλιού του Ερμή και τελικά με το DNA?
Ποιο μυστικό κρύβουν που αφορά το DNA και τελικά την ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Φαίνεται,το πέμπτο στοιχείο που αναφέρει η Αρτεμις, να είναι έντονα παρών.

EL.ZIN είπε...

Ποια είναι τα Φτερά του ανθρώπου;
Πως πετάει ο άνθρωπος;
Πως θεράπευε ο Ασκληπιός
...με τον ύπνο;

Μήπως,
είναι το ενεργειακό του φωτεινό σώμα, ο χειρισμός του και η αρμονική του ανάδυση μέσα από μια άψογη ζωή;

Μήπως το πέμπτο στοιχείο είναι ο ονειρευτής του ανθρώπου και συνδέεται με την καρδιά του και τον αδελφό του Ερμή ,
τον Απόλλωνα;

Οι ερωτήσεις σου
Barbarella
είναι ερωτήσεις ουσίας και ιδιαίτερης ευφυίας
και... μας χαροποιούν πολύ!

Λήο είπε...

Σίγουρα ο Μορφέας
κρατάει πολλά μυστικά
καθώς και ο Ηνίοχος,
το πέμπτο στοιχείο,
που οδηγεί μια άμαξα,
με 4 άλογα μέρη της ανθρώπινης προσωπικότητας,
δύο μαύρα πίσω, ασυνείδητα, στην σκιά, άνιμους και άνιμα
και δύο λευκά, μπροστά στο φως και συνειδητά,
αρσενική και θηλυκή
λογική και
... ενόραση.

Καλημέρα
...στους Ερετικούς Αυτογνώστες!

Άρτεμις είπε...

Καλημέρα από την πανέμορφη χιονισμένη Θεσσαλονίκη ….σε όλη την παρέα, στην πάντα ενθαρρυντική Αστραία, στην σκεπτόμενη Μπαρμπαρέλλα ….
Καλημέρα και στους αγαπημένους μου Ονειρευτές EL.ZIN και στον φωτεινό Ληο, που είναι πάντα εδώ για να μας δείχνουν τον δρόμο και να μας βοηθούν να προχωρήσουμε χωρίς να χανόμαστε ….
Ο στύλος στο κηρύκειο, πάντα παρών, το παιδί μέσα μας, ένας Τηλέμαχος παρθένος νέος δυνατός ουδέτερος και αντικειμενικός παρατηρητής που συνδέει και ενώνει τον Οδυσσέα με την Πηνελόπη.
Αν το πέμπτο στοιχείο είναι ο Ονειρευτής του Ανθρώπου για να συνδεθούμε μαζί του, και να αποκτήσουμε τα φτερά μας, χρειάζεται πρώτα να ισορροπήσουμε την αρσενική και την θηλυκή μας ενέργεια, να αφήσουμε να γεννηθεί αυτό το παιδί μέσα μας.
Αυτή η εξισορρόπηση είναι μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται καθώς με την Ανακεφαλαίωση, την Παραφύλαξη , την καλλιέργεια της Επίγνωσης, αναγνωρίζουμε, εντοπίζουμε την διαρροή, την κλοπή της ενέργειας και αναδιατάσσουμε το ενεργειακό μας σώμα.
Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας συνδεόμαστε με τον Ερμή αλλά και την Αθηνά έτσι ο Ηνίοχος μπαίνει στην θέση του και ελέγχει τα άλογα .
Αποκτούμε ξανά την σύνδεση με το ενεργειακό σώμα, με τα φτερά της Ελευθερίας μας, μέσω του Μορφέα. Αυτό προφανώς γνώριζε τόσο καλά ο Ασκληπιός που καθοδηγούσε τους ασθενείς να αναδιατάξουν το ενεργειακό τους σώμα να ισορροπήσουν ενεργειακά, άρα να θεραπευτούν ...
Καλημέρα σε όλους τους συνοδοιπόρους και στους οδηγούς...

Αστραία είπε...

Ιδιαίτερα σημαντικός τρόπος αναδιάταξης ενέργειας είναι η κίνηση!!!
Είναι η κίνηση και η δράση!
Διότι η ισορροπία που προέρχεται από την κίνηση και την δράση
είναι ενεργητική και δεν είναι παθητική... της αδράνειας.

Οι πολεμικές τέχνες είναι
υψηλής τεχνικής εκπαίδευσης,
ειδικά της αρσενικής δεξιάς ενέργειας
που βρίσκεται πια σε άγριο
διωγμό και εκφυλισμό.

Η αρμονία των στοιχείων συνεπάγεται και αρμονική ροή της ενέργειας και την άνοδο της.
Συνεπάγεται αρμονία δράσεων σκέψεων και αποφάσεων καθώς επίσης
και σωστή άψογη χρήση όλων των συστατικών και θεμάτων-
δωματίων του τονάλ.

Ο Ερμής γνωρίζει πολλά μυστικά
και τα έχει φυλαγμένα στο κηρύκειο
του,αλλά ο Απόλλων πάντα παίρνει
τις αγελάδες του πίσω...

Ο Μορφέας και ο Νίο
ελευθερώνουν τον κλειδοκράτορα...

Η Πηνελόπη ονειρεύεται τον Οδυσσέα
και αυτός όταν την συναντά της εξηγεί τον όνειρό της...

Ο Ηνίοχος γίνεται ο αμαξάς
στην άμαξα φέρνοντας το ασυνείδητο
στο συνειδητό.
και κάνοντας το Αγνωστο... Γνωστό

Καλησπέρα σε όλους
τους καταπληκτικούς σκεπτόμενους στοχαστές της παρέας!