Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΚΥΚΛΩΠΕΣ


Κύκλωπες παιδιά του Ποσειδώνα, κάτοικοι σε βαθουλές σπηλιές.
Αναπληρωματικοί οδηγοί της ανθρωπότητας – Αισθητήρια- ή οι λεπτότεροι κραδασμοί του φυσικού κόσμου, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την Ανθρώπινη δεκτικότητα ;


Όταν ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Πολύφημο, εξόργισε τον Ποσειδώνα, ο οποίος ορκίστηκε να μην τον αφήσει ποτέ να επιστρέψει στην Ιθάκη.
Ποσειδώνας, εξουσιαστής συναισθηματικών και ψυχικών κέντρων. Γιος του ο Πολύφημος, ξακουστός και φημισμένος.


Μήπως το βρέφος – ουσία αγνή χωρίς καταγραφές, χωρίς μνήμες – που έρχεται στη ζωή και αισθάνεται και αντιλαμβάνεται με ένα εσωτερικό ειδικό όργανο που καταλήγει στην ΥΠΟΦΥΣΗ, που βρίσκεται στη ρίζα της μύτης και έχει την έδρα του στο κέντρο του εγκεφάλου στην ΕΠΙΦΥΣΗ -τρίτο μάτι- Κύκλωπας ;


Κι ενώ ξεκινά η ζωή και η ΟΥΣΙΑ στον άνθρωπο είναι αγνή, σιγά-σιγά με τον χρόνο, τα οπτικά ερεθίσματα, τον λόγο και τις σκέψεις, αυτό που έχει σαν εσωτερική αντίληψη, ατονεί και εξαφανίζεται και μένει ο άνθρωπος χωρίς το εσωτερικό ΦΩΣ.


Χωρίς εσωτερική όραση και επικεντρωμένος στα υλικά, πορεύεται καθένας από μας μέχρι να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κύκλωπά του.
Με την κατάκτηση της εσωτερικής δύναμης αποδυναμώνεις φόβο, θυμό, υπερηφάνεια, λαγνεία, λαιμαργία, πεποιθήσεις, εμμονές, ψυχώσεις και όλα αυτά που κοίμιζαν και σου έπαιρναν την ενέργεια!


Ο Κύκλωπας τυφλώνεται. Τυφλώνεται πλέον το μονοδιάστατο και ανοίγουν και τα άλλα κανάλια και βλέπεις τρισδιάστατα, το οπτικό πεδίο μεγαλώνει, ανοίγεις χώρο, δεν φαντάζεσαι. Ανιχνεύεις τι σε τυραννά και τι σε κατατρώγει.


Η τύφλωση γίνεται ΦΩΣ και σε αφυπνίζει.
Κύκλωπας είναι ο δρόμος –κύκλος- ( από εκεί που ξεκινάς και επιστρέφεις) της ΓΝΩΣΗΣ και η αποβολή όλων, όσων άσχημων σωρευτήκαν μέσα σου μια ζωή!


Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΘΥΜΙΣΟΥ....


Μες τη δουλειά σου να φοράς
της νιότης την ΕΛΠΙΔΑ
να λούζεσαι στα χρώματα
να πλημμυρίζεις ΗΛΙΟ.
Σκαλιά να κάνεις να πατάς
την άρνηση, τον πόνο.
Απ΄τον ΣΚΟΠΟ να έρχεσαι
τον στόχο να μην χάνεις
ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕ, ΧΑΛΑΡΩΝΕ
ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕ

Φώνια

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Φώνια!
Έβαλες¨"τα γυαλιά" στον Κύκλωπα
και αρχίζουμε να βλέπουμε πιο καΘαρά...
Εξαιρετικό το ποιήμα...
Βγήκαμε απο την καλοκαιρινή νάρκη φαίνεται...;)

Ανώνυμος είπε...

Ένα σχολιάκι για τον Κύκλωπα per se... (Ξέρω ότι κάτι τέτοιες εκφράσεις σε τρελαίνουν αστραία ;) )

Ο Κύκλωπας Πολύφημος νομίζω ότι συμβολίζει περισσότερο την εσωτερική αλλαζονεία και σημαντικότητα. Εγκλωβίζει όμως τον Οδυσσέα στη σπηλιά και τον "αναγκάζει" να ξεγλυστρήσει δηλώνοντας ότι είναι ο "κανένας"... Και όταν τυφλώνει τον Πολύφημο (ίσως επειδή όπως λένε και κάποιες φυλές των ιθαγενών παίρνει τη δύναμη του?) βροντοφωνάζει ότι είναι ο Οδυσσέας ο βασιλιάς της Ιθάκης... Από την άλλη, το μάτι είναι περισσότερο το "μόνο" μάτι και όχι απαραίτητα το "τρίτο" μάτι, το οποίο πρέπει να τυφλωθεί για να μπορέσει ο ήρωας να ξεγλυστρήσει. Ένα μάτι εξαναγκάζει σε μια μονοδιάστατη θεώρηση των πραγμάτων, κάτι που όταν κάποιος είναι παγιδευμένος στη σπηλιά της αυτο-ανάκλασης και της σημαντικότητας είναι φυσικό να βιώνει!!!

Εν πάσει περιπτώσει, λίγα μαγικά περάσματα πριν τον ύπνο δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν :)
http://www.youtube.com/watch?v=H1_P0NpqSrs

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό εξαιρετικό!
Κάτι τέτοια με τρελαίνουν εμένα;)
Τα μαγικά περάσματα
φαίνεται πριν το ύπνο...κάνανε θαύματα!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ (ΘΑΛΑΣΣΑ ,ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ ΣΟΦΙΑ) .
ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΨΥΧΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ .
ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΝΙΚΑΕΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΛΟ ...ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...

karolain είπε...

Αν αυτο το συμπαθητικο και πιασαρικο αρθρο το διαβαζε ο Καρλος στον Δον Χουαν ποια πιστευετε οτι θα ηταν η αντιδραση του Δον?

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώντας ότι ο Δον ήταν απλός άνθρωπος... μάλλον μια κωλοτούμπα όπου θα την τέλειωνε προσπαθώντας να ισορροπήσει στο κεφάλι του...

Velvet Revolution